بوستر پمپ آتش نشانی دستگاهی کاربردی برای افزایش فشار آب در سیستم آتش نشانی است. این دستگاه در سیستم آتش نشانی حائز اهمیت است و به خاموش کردن آتش کمک زیادی میکند. بوستر پمپ به دو یا چند پمپ مجهز شده که به صورت موازی یا سری کنار هم قرار گرفتهاند. وجود موتورهای برقی یا دیزلی در بوستر پمپ کارایی آن را دوچندان کرده است.
این دستگاه در مدلهای مختلف طراحی و ساخته میشود و جز تجهیزات مهم اطفاء حریق است. زمانی که فشار آب شبکه لوله کشی ضعیف است این پمپ میتواند با افزایش فشار نیاز مصرف کننده را برطرف سازد. در ادامه به بررسی انواع بوستر پمپ و نحوه عملکرد آنها میپردازیم.
انواع بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی از نظر ساختار و نحوه عملکرد به ۲ دسته مجزا تقسیم میشود:
- بوستر پمپ دور ثابت
- بوستر پمپ دور متغیر
بوستر پمپ دور ثابت
در این دستگاه سرعت چرخش پمپ ثابت است و زمانی که میزان مصرف آب تغییر میکند، تعداد پمپهای فعال هم دچار تغییر میشود. بوستر پمپ ثابت در محیطهای مختلف قابل استفاده است و قیمت ارزانتری نسبت به مدلهای دیگر دارد. مشتریانی که به دنبال بوسترهای دو ثابت اورجینال هستند میتوانند به راحتی انتخاب خود را انجام دهند. برای خرید بوستر پمپ آتش نشانی بهتر است به دسته بندیهای سایت آسان پمپ مراجعه کنید.
بوستر پمپ دور متغیر
بوستر پمپ آتش نشانی مدل دور متغیر طراحی منحصر به فردی دارد و در آن سرعت چرخش پمپها با تغییر میزان مصرف آب تغییر میکند. در این شرایط مصرف انرژی بوستر کمتر میشود و شما میتوانید در هزینهها صرفهجویی کنید. قیمت این بوستر بالا است و به دلیل کیفیت و کارایی خوبی که دارد مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفته است. اگر قصد خرید بوستر پمپ متغیر را دارید میتوانید از طریق سایت آسان پمپ اقدام کنید.
بوستر پمپهای آتش نشانی از نظر نوع طراحی و کاربرد مدلهای متنوعی دارند که در ادامه به رایجترین آنها اشاره میکنیم:
- پمپهای آتشنشانی افقی
- پمپهای آتشنشانی عمودی
- پمپهای آتشنشانی End Suction
- بوستر پمپهای چند مرحلهای
پمپ های آتش نشانی افقی
بوستر پمپ آتش نشانی مدل افقی کارایی خاصی دارد. تعمیر و نگهداری از این پمپ کاملا آسان است و شما میتوانید در محیطهای مختلف از آن استفاده کنید. این مدل برای تاسیسات صنعتی و ساختمانهای بزرگ بهترین گزینه است. مشتریان میتوانند قبل از خرید بوستر پمپ صنعتی مدل افقی با کارشناسان سایت مشاورههای لازم را انجام دهند.
پمپ های آتش نشانی عمودی
این پمپها به صورت عمودی طراحی میشوند و برای نصب در جهت عمودی آن هم به همراه اتصالات مکش و تخلیه آب در یک خط مستقیم انتخابی هوشمندانه هستند.این مدل در ساختمانهای کوچک و مکانهای تجاری سطح کاربری گستردهای دارد. مشتریان میتوانند این بوسترهای فابریک را به روشهای مختلف خریداری کنند. اگر تمایل به خرید بوستر پمپ آب دارید در سایت آسان پمپ بهترین مدلها به شما معرفی میشود.
پمپ های آتش نشانی End Suction
بوستر پمپ آتش نشانی مدل End Suction طراحی خاصی دارد و از یک پروانه مکش ساخته شده است. قدرت مکش این پمپها متفاوت است و مصرف کنندگان میتوانند متناسب با قدرت مکش از این پمپ در ساختمانهای کوچک و کم ارتفاع استفاده کنند.
بوستر پمپ های چند مرحله ای
بوستر پمپهای چند مرحلهای دارای چند پروانه مجزا هستند تا جریان آب در فواصل طولانی آن هم با فشار بالا را تامین سازند. این دستگاه طراحی منحصر به فردی دارد و بیشتر برای انتقال آب روستایی و عملیات اطفاء حریق در مکانهای دور مورد استفاده قرار میگیرد.
مشخصات فنی بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی با مشخصات خاصی به بازار عرضه میشود و مشتریان به کمک این مشخصهها میتوانند بهترین بوستر را در بازار انتخاب کنند. هر پمپ مشخصههای مختص به خود را دارد و با مارکی معتبر روانه بازار میشود. در ادامه به معرفی این مشخصات میپردازیم:
- ظرفیت بوستر پمپ آتش نشانی متناسب با میزان آب مورد نیاز
- فشار آب بوستر پمپ آتش نشانی حداقل ۱۰ بار
- دبی آب بوستر پمپ آتش نشانی حداقل ۲۰ لیتر در ثانیه
- نوع پمپ مورد استفاده در بوستر پمپ با قدرت بالا و عملکرد عالی
- نوع کنترل بوستر پمپ آتش نشانی برای کنترل خودکار پمپ
- ابعاد بوستر پمپ آتش نشانی متناسب با فضای موجود
- وزن بوستر پمپ آتش نشانی برای جابجایی راحتتر
- جنس بوستر پمپ آتش نشانی مقاوم در برابر خوردگی و سایش
اجزا اصلی بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی از اجزای مختلفی تشکیل شده که این اجزای اصلی عبارتند از:
- پمپ اصلی
- کنترلر
- جوکی پمپ
- گیج های فشار
- سوپاپ
- لوله کشی و اتصالات
- کلکتور
- تابلو برق
پمپ اصلی
پمپ از قطعات اصلی بوستر پمپ به شمار میرود که برای اطفاء حریق استفاده میشود. این قطعه وظیفه افزایش فشار آب را به عهده دارد و مانع از افت فشار میشود. این پمپ در دو مدل برقی و دیزلی طراحی میشود.
کنترلر
یکی دیگر از قطعات استفاده شده در بوستر پمپ، کنترلر است. این قطعه موظف است پمپ را در زمان دریافت سیگنال اعلام حریق خاموش و روشن کند. به کمک کنترلر میتوانید از افت فشار آب در سیستم حفاظت حریق جلوگیری کنید.
جوکی پمپ
در بوستر پمپ آتش نشانی جوکی پمپ عملکرد خاصی دارد. این پمپ کوچک در سیستم حفاظت آتش به حفظ ثابت فشار آب کمک میکند. جوکی پمپ با سرعت ثابت کار میکند و میتواند فشار را در سیستم به مقدار کمی افزایش دهد.
گیج های فشار
گیج فشار یا همان فشارسنج میتواند بر فشار آب در سیستم حفاظت حریق نظارت داشته باشد. این دستگاه قبل و بعد از بوستر پمپ مورد استفاده قرار میگیرد.
سوپاپ
سوپاپ از دیگر اجزای تشکیل دهنده بوستر پمپ آتش نشانی است که برای کنترل جریان آب از طریق سیستم تقویت کننده آتش مورد استفاده قرار میگیرد. شیرهای تخلیه دارای شیر برگشتی هستند که از برگشت آب به پمپ جلوگیری میکند.
لوله کشی و اتصالات
لوله کشی و اتصالات اجزای اصلی بوستر پمپ را تشکیل میدهند که باید اندازه مناسبی داشته باشند تا جریان و فشار آب مورد نیاز را کنترل کنند. سیستم لوله کشی و اتصالات در مقابل رطوبت و حرارت کاملا مقاوم است.
کلکتور
کلکتورهای بوستر پمپ آتشنشانی از لولههای فولادی سیاه مانیسمان ساخته میشوند. کلکتوریا جمع کننده به صورت یک لوله یا میل طراحی میشود و در سیستمهای تاسیساتی نقش بسزایی دارد. خروجیهای روی کلکتور به شیرهای مخصوصی متصل هستند و امکان تقسیم آب در مسیرهای مختلف را فراهم میسازند. برای توزیع یکنواخت آب در تمام بخشهای ساختمان استفاده از این قطعه کاملاً ضروری است.
تابلو برق
تابلوی برق بوستر پمپ آتشنشانی دارای بخشهای مختلفی است. ابعاد تابلو برق به گونهای است که میتوانید در کنار آن تجهیزات تابلویی را هم نصب کنید. تابلو برق برای تامین فشار آب در هنگام آتش سوزی مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعه عملیات قطع و وصل پمپ را به خوبی انجام میدهد.
طراحی بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی به روشی خاص طراحی میشود و تولید کنندگان برای ساخت آن از ایدههای هوشمندانه و به روز کمک میگیرند. طراحی این دستگاه یک فرایند کاملا مهندسی است و به کمک متریال درجه یک انجام میشود. در فرایند طراحی و ساخت مقدار خروجی مورد نیاز محاسبه میشود و با میزان هد پمپ آبرسانی کاملا متفاوت است. افراد متخصص برای طراحی پوستر پمپ به المانهای زیر توجه میکنند:
- محاسبه دبی
- محاسبه هد
- محاسبه حجم مخزن
دغدغه اصلی طراحان میزان آب مورد نیاز ساختمان و فشار پاشش آن بیش از پیش است. در واقع تمرکز اصلی طراحی بر روی افزایش فشار آب است. بوستر طراحی شده باید این قابلیت را داشته باشد که دو آتش سوزی را به صورت همزمان پوشش دهد. شرایط نقش بوستر مهم و حیاتی است؛ چرا که اگر آب فشار لازم را نداشته باشد نمیتواند آتش را خاموش کند. به همین دلیل بوستر پمپ آتش نشانی باید به صورت کاملا اصولی و طبق دادهها طراحی و ساخته شود.
بهترین برندهای تولید کننده بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ توسط کمپانیهای مختلفی طراحی و ساخته میشود به همین دلیل شما در بازار شاهد مارکهای متنوعی هستید. برندهای معتبر همیشه بهترینها را به بازار عرضه میکنند و در جلب نظر مشتریان موفق هستند. انتخاب یک پمپ مناسب با مارک معتبر برای مصرف کنندگان اهمیت بسزایی دارد.
برندهای محبوب پمپها را با گارانتی معتبر روانه بازار میکنند. هر برندی ویژگیهای مختص به خود را دارد و با قیمتی مشخص در دسترس مشتریان قرار میگیرد. اگر به دنبال این برندهای معتبر هستید میتوانید به راحتی آنها را پیدا کنید. در ادامه به معرفی بهترین برندهای تولید کننده بوستر پمپ آتش نشانی میپردازیم:
- گراندفوس دانمارک
- ویلو آلمانی wilo
- لوآرا ایتالیایی Lowara
- زیلم آمریکایی
- کی اس بی آلمان KSB
- ایران جهش
- پمپیران
نحوه عملکرد بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی با عملکرد خوب خود توانسته در سیستم اطفاع حریق بهترین راندمان را داشته باشد. نحوه عملکرد بوستر به این صورت است که به محض افت فشار آب روشن میشود تا آب را با فشار بالا پمپاژ کند. با فعال شدن پمپها افت فشار به حد معین رسیده و سوئیچ فشار فعال میشود.
در این شرایط پمپ روشن شده قادر است آب را از منبع مکش به سمت بالا هدایت کند. آب پرفشار به سمت لولههای آتش نشانی پمپ میشود تا بتواند به اطفاء حریق کمک کند. با فعال شدن پمپهای بیشتر، افت فشار آب کاهش پیدا کرده و سوئیچهای فشار میتوانند تمام پمپها را به ترتیب فعال سازند.
تا زمانی که بوستر پمپها روشن هستند آب پرفشار در اختیار سیستم اطفاء حریق قرار میگیرد. برای حفظ فشار آب نیاز است تا بوستر به طور مداوم کار کند. با خاموش شدن پمپ آب دوباره به کمترین حد فشار خود میرسد و این چرخه تا زمان روشن شدن پمپ ادامه دارد. بوستر پمپ انرژی مورد نیاز خود را از موتوری که دارد دریافت میکند.
کاربرد بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی در صنایع مختلف کاربرد دارد که این کاربردها شامل موارد زیر است:
- افزایش فشار آب در یک سیستم حفاظت آتش
- قابل استفاده در ساختمانهای مرتفع، برای تامین جریان آب پرفشار
- مناسب برای تاسیسات صنعتی و اطفاء حریق در مناطق ذخیره مواد خطرناک
- برداشت آب از دریاچه، رودخانه و چاه برای تامین آب مناطق روستایی
- مناسب برای عملیات معادن، سکوهای نفتی و مناطق دور از دسترس
- محافظت از افراد و اموال در برابر اثرات مخرب آتش
- امکان استفاده برای انواع سیستم های اطفائی
- صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
- صنایع فولاد و استیل
- صنایع مواد غذایی و دارویی
- بنادر و فرودگاه ها
- مناسب برای انتقال سریع آب به مناطق حادثه
مزایای استفاده از بوستر پمپ آتش نشانی
استفاده از بوستر پمپ آتش نشانی مزایای زیادی برای صنایع به همراه دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- دارای قدرت موتور قابل اعتماد و با کارایی بالا
- امکان ساخت در ابعاد متغیر با توجه به نیاز کارفرما
- دارای مخزنهای آب با ظرفیت بالا و قابلیت شارژ سریع
- دارای سطح کاربری گسترده و قابل نصب در محیطهای مختلف
- امکان تست هفتگی , ماهانه و سالانه
- امنیت به شدت بالای عمکلرد
- استفاده از دو نوع پیشرانه دیزلی و برقی
- کمک به افزایش فشار آب به ویژه در طبقات بالای ساختمان
- اطمینان از عملکرد سیستم
- به حداقل رساندن خسارتهای جانی و مالی
- کمک به کاهش مصرف آب به ویژه در مناطق خشک
- مجهز به سیستم کنترل پیشرفته برای عملکرد بهتر بوستر
- نگهداری راحت و کم هزینه
- مقرون به صرفه و قابل استفاده با هزینه کم
- کاهش نشت آب و خطر آسیب آن
- بهبود پوشش دهی سیستمهای اسپرینکلر
- سازگاری با طیف وسیعی از سیستمهای اطفا حریق
استانداردهای بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی بر اساس استانداردهای جهانی طراحی شده و از استانداردهای زیر پیروی میکند:
- استاندارد EN 12845
- استاندارد EN 12259-12
- استاندارد EN 12162
- استاندارد EN 12485
استاندارد EN 12845
با این استاندارد طراحان میتوانند الزامات مربوط به طراحی و نگهداری از سیستم بوستر را فراهم کنند. در این استاندارد شرایطی مثل نرخ جریان، فشار لازم و تست کارایی پمپ مورد بررسی قرار میگیرد.
استاندارد EN 12259-12
این استاندارد به بوسترهای گریز از مرکز با مهر و موم شفت مربوط میشود و الزامات مربوط به طراحی و تست این بوستر را ررسی میکند. طراحان طبق این استاندارد به رعایت ضوابطی چون نرخ جریان، فشار مورد نظر و آزمایش عملکرد بوستر میپردازند.
استاندارد EN 12162
این استاندارد در مورد طراحی و آزمایش شیلنگهای مکش لاستیکی و پلاستیکی و تمام شلنگهای مورد استفاده در ارتباط با بوستر پمپهای آتشنشانی است. طبق این استاندارد باید ضوابطی را رعایت کنند.
استاندارد EN 12485
این استاندارد مربوط به سیستمهای فوم کم انبساط است و الزامات مربوط به طراحی، نصب و نگهداری این سیستمها را مورد بررسی قرار میدهد. طراحان باید طبق این استاندارد قوانینی را رعایت کنند.
چیدمان پمپ ها در بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ آتش نشانی از چند پمپ مجزا تشکیل شده که چیدمان آنها به شرح زیر است:
- بوستر تک پمپه
- بوستر دو پمپه
- بوستر چند پمپ
بوستر تک پمپ
بوستر پمپ تک پمپه از یک دیزل پمپ یا الکتروپمپ تشکیل شده و یک جوکی پمپ به صورت موازی روی آن نصب شده است. این پمپ اصلی بوستر است که بهترین عملکرد را دارد.
بوستر دو پمپ
این بوستر از دو پمپ مجزا تشکیل شده و دارای سه وضعیت متفاوت است. وضعیتهای دو الکتروپمپ، یک الکتروپمپ و یک دیزل پمپ و دو دیزل پمپ هر کدام ویژگی مختص به خود را دارند.
بوستر چند پمپ
این بوستر پمپ آتش نشانی چیدمان خاصی دارد و در دو حالت طراحی میشود. در حالت اول چیدمان به این صورت است که یک الکتروپمپ و دو دیزل پمپ در کنار هم قرار میگیرند. در حالت دوم ۳ دیزل پم کنار هم قرار دارند و یک جوکی پمپ به صورت موازی روی آنها نصب میشود.
محاسبه هد و دبی بوستر پمپ آتش نشانی
در طراحی بوستر پمپ آتش نشانی محاسبه دقیق هد و دبی اهمیت بسزایی دارد. مقدار دبی یک جعبه آتش نشانی نصب شده در ساختمان باید حدود ۵۰ gpm باشد. برای محاسبه مقدار دبی موجود در یک واحد مسکونی باید به تعداد جعبههای آتش نشانی موجود در آنجا توجه کنید. اگر در ساختمان ۴ عدد جعبه آتش نشانی وجود دارد مقدار دبی شما BPM ۲۰۰ است.
برای محاسبه هد باید اطلاعات کافی از فرمول آن داشته باشید. در فرمول کاهش فشار در مسیر با تور مسیر حرکت آب برابر است و در بالاترین نقطه جعبه آتش نشانی با معیار عددی متر اندازهگیری میشود. اندازهگیری ارتفاع دهانه تا جعبه آتش نشانی میتوان فرمول p3 را به دست آورد و آن را محاسبه کرد.
چه ساختمانهایی به بوستر پمپ آتش نشانی نیاز دارند؟
بوستر پمپ آتش نشانی بیشتر برای ساختمانهای بلند مناسب است. ساختمانهایی به این دستگاه نیاز دارند که ارتفاع آنها بیشتر از ۲۳ متر است. کم بودن فشار آب در این ساختمان باعث شده تا اطفاء حریق به سختی انجام شود، به همین دلیل بوستر پمپ نصب میشود تا فشار مورد نیاز برای سیستم اطفاء حریق را فراهم کند.
سازمان آتش نشانی طبق ضوابط استفاده از بوستر پمپ را برای بعضی ساختمانها الزامی میکند. تأسیسات صنعتی از دیگر مراکزی هستند که به بوستر پمپ آتش نشانی نیاز دارند. در این محیطها مواد قابل اشتعال و خطرناک ذخیره میشود همین دلیل به سیستم اطفاء حریق قوی نیاز دارد. در مناطقی که فشار آب کم است نصب بوستر پمپ الزامی است و میتواند نیاز ساختمانها به آب پرفشار را برطرف سازد.
انتخاب بوستر پمپ آتش نشانی بر اساس نوع ساختمان های S1 ، S2 و S3
برای انتخاب بوستر پمپ آتش نشانی باید به نوع ساختمان و تاریخ دستورالعمل صادره برای ساختمان توجه کنید. بوسترها بر اساس نوع ساختمان به ۳ گروه مجزا تقسیم میشوند:
- گروه S1
- گروه S2
- گروه S3
ساختمانهای تجاری که حداکثر دو طبقه هستند و ظرفیت آنها کمتر از ۵۰ نفر است در گروه اول یعنی S1 قرار میگیرند و این ساختمانها میتوانند بوستر پمپهایی را انتخاب کنند که توسط سازمان آتش نشانی تایید شده است.
ساختمانهایی که بیشتر از دو طبقه هستند و متراژ بالاتری دارند در گروهبندی S2 قرار میگیرند و میتوانند از بوسترهایی با شیرهای یک طرفه که در فهرست تعیین شده است استفاده کنند. ساختمانهایی با متراژ و تعداد طبقات بالا در گروهبندی S3 قرار میگیرند باید پمپهایی را انتخاب کنند که دارای تاییدیه از یکی از نهادهای مختص داخلی یا بین المللی هستند.
پمپ آتش نشانی ULدار چیست؟
بوستر پمپ آتش نشانیUL دار به عنوان یکی از استانداردترین و ایمنیترین تجهیزات در سیستم اطفاء حریق معرفی میشود. این دستگاه برای خاموش کردن آتش و آبیاری پرفشار مورد استفاده قرار میگیرد. پمپ UL دار قادر است جریان آب را چندین برابر بیشتر کند. آنچه این دستگاه را از سایر مدلها متمایز کرده، استفاده همزمان از چند بوستر برای رساندن آب به ارتفاعات بالا است. این پمپ بوستر آتش نشانی ایمنی خوبی دارد و با سرعت و قدرت بالا کار خود را انجام میدهد.
امکان استفاده از این پمپ در مکانهای مختلف از جمله هتلها، بیمارستانها و ایستگاههای آتش نشانی وجود دارد. طراحی منحصر به فرد این پمپ باعث شده تا تمام آزمایشهای سختگیرانه را به خوبی پشت سر بگذارد. ساختمانهایی به این بوستر نیاز دارند که ریسک حریق در آنها بالا است. این پمپ بوستر به گواهینامه UL که نشان دهنده عملکرد قابل اعتماد و ایمنی تجهیزات است مجهز شده است.
تفاوت بوستر پمپهای آتش نشانی Listed و Non listed
بوستر پمپ آتش نشانی به دو دسته Listed و Non-listed تقسیم میشود و هر کدام تفاوتهای خاص خود را دارند که در ادامه به این تفاوتها اشاره میکنیم؛
مجوز استفاده
بوستر پمپهایListed مجوز استفاده خود را از سازمان آتشنشانی تهران دریافت کردهاند؛ آنا بوستر پمپ Non-listed بدون مجوز استفاده در دسترس مشتریان قرار میگیرد.
تست پمپ
پمپهای Listed مورد تست و آزمایش قرار میگیرند تا صحت عملکرد آنها مشخص شود؛ اما پمپهای Non-listed بدون آزمون و ارزیابی عملکرد و کیفیت به بازار عرضه میشوند.
کیفیت پمپ
پمپهای Listed از نظر کیفیت تایید شده هستند و برای اهداف مورد نظر بهترین گزینه به شمار میروند. پمپهای Non-listed سطح کیفی پایینتری دارند و ممکن است در سایت رسمی سازمان آتش نشانی موجود نباشند. در جدول زیر به تفاوتهای این دو پمپ اشاره میکنیم:
پارامترها |
بوستر پمپ listed |
بوستر پمپ Non–listed |
مجوز استفاده |
دارای مجوز استفاده از سازمان آتش نشانی |
بدون مجوز استفاده |
تست پمپ |
تست شده |
بدون تست و ارزیابی |
کیفیت پمپ |
دارای کیفیت تایید شده |
بدون کیفیت قابل قبول |
سخن پایانی
بوستر پمپ آتش نشانی از تجهیزات مهم در سیستم اطفاء حریق است که در سایز مدلهای مختلف طراحی و ساخته میشود. این دستگاه در صنایع مختلف کاربرد دارد و استفاده از آن با مزیتهای زیادی همراه است. بوستر پمپ به صورت کاملا هوشمندانه طراحی میشود تا آب پر فشار را در دسترس صنایع قرار دهد. برای انتخاب بوستر پمپ مناسب بهتر است مشاورههای لازم را با کارشناسان سایت آسان پمپ داشته باشید. سوالات شما از طریق کامنت در اختیار کارشناسان قرار میگیرد.